Ölets och dryckeskärlets historia

Att folk drack öl redan för mer än 7000 år sedan är väl känt. Hur man drack sin öl på den tiden är kanske svårare att få vittnesmål om. Några konkreta fynd av specifika dryckskärl förutom skärvor av lergods är svåra att finna från den tiden. Men det hävdas att man på våra breddgrader; på Jylland hittat åtminstone 3500 år gamla lämningar av öl i kärl av näver och är det därför sannolikt inte alltför djärvt att tro att träkärl förekom redan då.

Sejdlar av glas, plast, tenn eller plåt användes i vart fall inte av öldrickande danskar 1500 år f.kr. Hoppar vi 1000 år framåt är det känt att folk kunde bearbeta träföremål med brons och järn. All den stund vi vet att vikingarna älskade öl så är det lätt att föreställa sig att man använde träkärl när man svalkade sina strupar. Av vad som i skönlitteraturen framkommer om vikingarnas leverne så tycks deras dryckesvanor haft en något robust karaktär. Kanske bra att det inte användes så mycket glas i hushållen på den tiden.

Sejdel, Stånka, Stop: kärt dryckeskärl med många namn. Hur länge man snidat sina sejdlar i Dalarna med omnejd vet man väl egentligen inte. Den som nu vill ta upp det fina hantverket och själv slöjda sin egen sejdel i trä kan ju lämpligast gå in på nätet och ta hem ta hem en tälkjkniv från Vertygshandlarn. Morakniven Erik Frost 106 kommer väl till pass. Lycka till. Skål och gutår!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *