Öl som ingrediens i matlagning

Att laga mat med öl är inget nytt, men det har ändå inte slagit igenom lika stort som matlagning med andra drycker, såsom vin eller whiskey. Däremot brukar matlagning med öl lyftas fram när det blir sommar och höst. Öl är nämligen en bra ingrediens i marinader för sommarens grillkvällar och ett bra sätt att göra köttbitar och grytor mustigare.

Sommarmat med öl

Öl är en dryck som kan drickas året runt, men för många är drycken nära förknippad med ljumma sommarkvällar. Och det är inte så konstigt, eftersom en öl och grillning passar som handen i handsken. Öl är en perfekt dryck till kryddiga grillbitar och starka bbq-såser, vilket gör att de fungerar väldigt bra som ett extra inslag i marinader och såser. Om kött får marineras i öl blir det också både mörare och mer smakrikt och den beska smaken passar bra ihop med kryddor som peppar, paprika, lagerblad och timjan. Den som är välbekant med Tyskland och dess kök känner säkert till att det finns flertalet ölkorvar som passar bra att grilla, och som är goda som snacks till ölen.

Den mustiga drycken är även en klassiker när det vankas sport. Ölnationen själv, Tyskland, är en av de förhandstippade favoriterna att vinna fotbolls-VM och deras odds för vinst är enligt bet365 5,50. Eftersom öl är nära förknippat med fotboll har det därför kommit ut extra många tips på goda ölsorter att avnjuta inför avspark, vilka går lika bra att ha i maten som i glaset.

Mustiga öl-grytor

Grytor är utan tvekan den maträtt som öl är mest förekommande i. Maltsmaken passar till såväl fisk- som fågel- och köttgrytor och hjälper till att göra grytorna mustigare. Öl passar väldigt bra ihop med höstsmaker som äpple, viltkött och vinbär och i Sverige är en vanlig söndagsmiddag portergryta. Porter gör sig särskilt bra med smålökar, svartavinbär och pepparkorn (svarta som vita) och används i andra populära maträtter som sjömansbiffar, kotlettgrytor och musselgrytor.

En gryta

(”red beef stew” (CC BY 2.0) tagen av Mark Bonica.)

Man ska inte vara rädd för att experimentera med öl. Öl kan ge en extra dimension i chiligrytan eller i tacofärsen och öl-marinerad svamp är ofta en hitt bland de som inte vill äta så mycket kött. Faktum är att man kan skapa smarriga desserter med hjälp av öl. Malt är ett vanligt inslag i brödbakning, men det kan också användas i mjuka kakor som sockerkaka, tigerkaka eller olika sorters fruktkakor.

Generella tips

Precis som med mycket annat inom matlagning gäller det att testa sig fram för att hitta rätt smaker. Som tumregel kan man säga att man ska välja en ölsort som man kan dricka till maten. Däremot behöver det inte alltid vara rätt val, eftersom olika hetta på kryddningen kan göra att man i vissa fall bör dricka ett ljusare, eller mindre beskt öl, än vad man lagade maten på. Man ska också ha i åtanke att öl blir beskare ju längre det får koka, och det gäller att välja rätt ölsort om man planerar ett långkok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *