Öl och fotbolls-VM?

Öl och fotboll, det hör väl ihop? Som bekant så avnjuter vi svenskar gärna våra pilsner i gott sällskap med goda vänner. Det tycks också vara väldigt populärt att inta en och annan öl i samband med sport – och då kanske framförallt fotboll. Just nu pågår världsmästerskapet i Brasilien och ikväll är det dags för de två första kvartsfinalerna. Det återstår alltså åtta länder i turneringen – åtta nationer som såklart har sina egna klenoder när det kommer till öl. Här kommer därför lite tips på en ölsort från varje land som fortfarande är kvar i årets fotbolls-VM.

Frankrike – Tyskland

Först ut är tungviktsmötet mellan Frankrike och Tyskland – två stora fotbollsnationer. När det kommer till öl har dock tyskarna en stor fördel, då de är en av världens största ölproducenter. Från Tyskland vill jag lyfta fram Oettinger, vilket är det öl som produceras mest i landet. År 2008 uppgick produktionen till 6,61 miljoner hektoliter.

I Frankrike är vintraditionen bra mycket mer utvecklad än ölkulturen. Men ett trevligt sällskapsöl, som dessutom går att finna på Systembolaget, är Kronenbourg. En lättdrucken dryck som passar till det mesta.

Ett glas med Brahma

Ett glas med det brasilianska ölet Brahma. Foto: julieet (CC BY 2.0)

Brasilien – Colombia

Brasilien – turneringens värdland och ett av världens största länder. Självklart finns här massvis med ölsorter att sätta sig in i. En av dessa är Brahma, som är ett ljust öl med en alkoholhalt på 4,8 %. Den skulle kunna liknas med det mexikanska Corona. Även Brahma kan med fördel serveras med en limeskiva.

När det kommer till Colombia räknar man med att det finns runt 15 stycken stora, inhemska ölmärken. Det finns utöver dessa ett antal mindre så kallade mikrobryggerier som producerar regionala sorter. En ölsort jag hittat, men tyvärr inte haft möjligheten att prova ännu är BBC Monserrate Roja. Om du testat detta öl eller har några andra tips får du gärna lämna en kommentar.

Detta var kvällens fotbollsmatcher, och därmed också dagens ölsorter. Imorgon spelar fyra nya länder, vilket alltså betyder fyra nya ölmärken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *