Oktoberfesten – En ölfestival

Oktoberfest är världens största ölfestival och hålls i München i Tyskland varje år i slutet av september till början av oktober. Över sex miljoner människor från hela världen besöker festivalen varje år och många andra har inspirerats av Oktoberfest och skapat egna ölfestivaler.

Historien bakom Oktoberfest sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet när Ludwig I av Bayern gifte sig med sin maka Therese av Sachsen-Hildburghausen år 1810. Alla invånare i München blev inbjudna och detta ledde till att festligheterna återkom nästkommande år. Festivalen utvecklades sedan genom åren. Under 1800-talet var hästkapplöpningar festivalens mittpunkt men det började senare dyka upp stånd som sålde smycken och juveler. I slutet av 1800-talet hade den numera elljusupplysta festivalen över 400 stånd och tält som sålde korv och öl.

Idag börjar festivalen med att en salut skjuts och den första öltappen öppnas klockan 12:00 av Münchens borgmästare som deklarerar festivalen som öppnar med orden ”O’zapft is!”. Festivalen fortsätter sedan med en parad utförd av alla som jobbar i öltälten. Under festivalen är det vanligt att männen klär sig i traditionella Lederhosen och kvinnorna i den tyska klänningen Dirndl. De riktigt traditionsenliga besökarna bär också en hatt som kallas tyrolerhatt. Hatten smyckas ofta med en plym gjord av gemshår vilket var mycket dyrbart förr i tiden och det sades att ju större plym desto rikare ansågs man vara.

Oktoberfestområdet består till stor del av olika öltält som reses av de sex Münchenbryggerierna: Paularen, Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu och Spaten-Franziskaer och tillsammans erbjuder de 100 000 sittplatser. Förutom öl serveras även traditionell Bayersk mat i form av t.ex. Hendl, Scweinebraten, Würstl och Knödel. Vill man inte bara dricka öl och äta finns det även andra former av underhållning som karuseller och olika spel och lekar. På området finns också en vårdanläggning där tyska Röda Korset erbjuder akutvård till festivalens besökare. Även brandkåren är på plats och det finns en central för borttappade barn och föremål.

Om du vill delta i Oktoberfest rekommenderar vi dig att planera i förväg. Du tar dig till München med flyg från Stockholm på ca två timmar för att sedan ta pendeltåget in som tar 40 minuter. Det är många människor från hela världen som vill delta och boende kan vara svårt att hitta men vi kan rekommendera Altstadt och Hauptbahnhof för att få den autentiska känslan med kullerstenar, kyrkor och medeltida torg. Vill du, förutom att dricka öl, även se alla de sevärdheter som München har att bjuda på kan du välja ett boende i Lehel eller Bogenhausen där du kan besöka till exempel Bavarian National Museum, Art Noveau och Archaeological Collection. Om du istället prioriterar att bo så nära Oktoberfestområdet som möjligt kan du leta efter boende i Laim eller Sendling.

Vi hoppas att du nu vet lite mer om Oktoberfest och att du känner dig redo att besöka detta fantastiska evenemang! Den tyska kulturen är väldigt speciell och vi rekommenderar att du gör ditt bästa för att leva dig in i den så mycket som möjligt genom att bära de traditionsenliga kläderna och delta i alla spektakel som pågår under festivalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *