Kwakglas

Ett glas med kwak

Kwak upphällt i det traditionella glaset.

Kwak är ett belgiskt överjäst öl med en alkoholhalt kring 8 %. Ölsorten har vunnit flera internationella priser för sin goda smak, däribland en guldmedalj i World Beer Cup 1996. Inom belgisk ölkultur är det vanligt att varje ölsort serveras i ett specialdesignat ölglas, och detta är inget undantag. Kwak serveras i ett glas som har formen av ett timglas, med en bubbelformad botten.

Den speciella utformningen medför att glaset inte kan stå på egen hand, varför det alltid serveras stående i ett karaktäristiskt träställ. För att ta en klunk ska du hålla i ställningens handtag och föra glaset till munnen – inte ta bort glaset för varje klunk.

Enligt bryggeriet Brouwerij Bosteels, som står bakom ölet, utvecklades det speciella glaset av bryggmästaren Pauwel Kwak i början av 1800-talet. Vid den tiden var det vanligt att en del människor åkte i en droska till puben – en finare typ av hästdragen vagn. Det kan liknas vid dagens taxiverksamhet. Enligt de regler som fanns så fick inte kusken följa med in på puben, utan var tvungen att stanna kvar med sina hästar. Därför tog Pauwel Kwak fram ett glas med denna udda formgivning, som gjorde det möjligt för kuskarna att hänga glaset på sina vagnar. När pubbesökarna senare blev nyfikna på vad yrkeskuskarna drack för något så tog man fram den numera traditionella träställningen för att glaset skulle kunna användas inne på pubarna också.

Själva ölet Kwak finns i Systembolagets beställningssortiment (nummer 1664). En flaska på 330 ml kostar 23,90 kr, men måste beställas i hela plattor om 24 flaskor.

Köp Kwakglas

Det kan vara svårt att få tag på ett riktigt Kwakglas med tillhörande träställning i den svenska detaljhandeln. Tidigare har det funnits många e-butiker som sålt Kwakglas, men den senaste tiden har tyvärr varan varit slutsåld i dessa butiker. Om du känner till någon butik som säljer kwakglas med ställning så tipsa oss gärna!

Butik Volym Pris Köp