En liten guide i att kombinera öl med mat

Att kombinera rätt vin med rätt mat är för många en självklarhet. Få dricker en tung Barolo till en laxbit eller ett glas Cava till en fläskfilé. Men ändå är det ovanligt att vi lägger ner samma energi att finna rätt öl till middagen. Ofta blir det att man har några favoriter som man tar av så dricker man ölen vid sidan av maten och inte till, som man just gör med vin och låter de respektive smakerna kombineras och förhöja varandra.

På grund av den stora variationen mellan de olika ölsorterna som finns erbjuder öl en mycket bredare smakupplevelse än vad man många kanske vet om och ger något till nästan all sorts mat från fisk och skaldjur, till kött, vegetariska grytor efterrätter med mera.

En viktig regel att tänka på är att kolsyran i ölen gör att sötman och sältan i maten upplevs som svagare och mildare samt att smaken av hetta och fett balanseras mot ölen. När smaken av sötma försvinner eller lindras upplever man ölen som mer besk eftersom det är sötman som balanserar beskan. Även stark mat, som mexikansk eller asiatisk gör att beskan i öken förstärks, värt att tänka på då man kanske hellre vill ha en mindre besk öl att svalka sig med. Därför tycker jag att et veteöl passar bäst till t.ex. stark thaimat

Precis som vid vin så gör sig kraftiga drycker sig bäst med kraftig mat. Detta beror helt enkelt på att om du dricker en för lätt och enkel öl, till exempel en lager till en kraftig ost så kommer smakerna i osten helt ta över och du kommer inte att känna smaken i ölen och det blir precis lika dant med för kraftig öl till en lättare mat, då kommer du inte känna vad för mat du äter.

Här kommer en liten lathund för att hjälpa till på traven:

Kyckling eller lättare kötträtter: lageröl, veteöl eller en lättare ale.
Stekta eller grillade kötträtter; mörk lager, maltig ale, porter eller ett mörkt veteöl.
Vilt kött: Strong ale
Fläsk: fyllig ale utan för mycket beska
Sushi: mörk lager
Fisk och skaldjur (gärna med en fetare sås) Belgisk ale
Ostron och krabba: stout, porter och mörka lager
Vällagrade ostar bla grönmögel: kraftiga kraftiga belgiska ale och stout
Getost och färskost: veteöl med svag syra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *